Süreli Çalışma İzni
Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe süreli çalışma izni; belirli bir işyeri veya işletmede ve belirli bir meslekte çalışmak ve en çok bir yıl geçerli olmak üzere verilir.
Süreli Çalışma İzninin Coğrafi Alanı
Bakanlık, süreli çalışma izninin geçerlilik alanını şehir, idari sınır veya coğrafi bölge gibi girdileri baz alarak genişletebilir veya daraltabilir. Bu durumun uygulanması halinde, Bakanlık bu kararını çalışma izni bildiriminde bulunduğu ilgili mercilere bildirir.
Süreli Çalışma İzninin Uzatılması
Süreli çalışma izninin uzatılmasında; Kanunun 5. Yabancı Çalışma İzni maddesinde öngörülen uzatılmaya ilişkin süreler esas alınır. 1 yıllık kanuni çalışma süresinden sonra; aynı işyeri veya işletme ve aynı meslekte çalışmak üzere çalışma izninin süresi en fazla 2 yıl daha uzatılabilir. 3 yıllık kanuni çalışma süresinin sonunda, aynı meslekte ve dilediği işverenin yanında çalışmak üzere çalışma izninin süresi en fazla 3 yıl daha uzatılabilir.
Yabancının Eş ve Bakmakla Yükümlü Olduğu Çocuklarının Süreli Çalışma İzni Başvuruları
Türkiye’ye çalışmak üzere gelen bir yabancının eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına da; yabancının kendisi ile birlikte en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları koşulu ile Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre süreli çalışma izni verilebilir.
Kanuni ve Kesintisiz İkameti Gösterir Belgenin İbrazı
Kanunun 5. Yabancı Çalışma İzni maddesi ile Yönetmeliğin 28 inci Yabancı Çalışma İzni maddesinde öngörülen en az 5 yıllık kanuni ve kesintisiz ikamet koşulunun yerine getirildiği emniyet makamlarından alınacak belge ile kanıtlanır. Bu belge diğer belgelerle birlikte Bakanlığa süreli çalışma izni başvurusu sırasında iletilir. 5 yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet koşulunun değerlendirilmesi, Kanunun 9. Yabancı Çalışma İzni maddesinde belirtilen hususlara tabidir.
Eş ve Çocukların Kanuni ve Kesintisiz İkamet Sürelerinin Hesaplanması
Yabancının eş ve çocuklarının Yönetmeliğin 28. Yabancı Çalışma İzni maddesine göre en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması koşulunun yerine getirilip getirilmediği değerlendirilirken, öğrenimde geçen süreleri ikametten sayılır.