Hizmetçi, hizmetli, bakıcı, dadı, hasta bakıcı meslekleri kapsamında çalıştırılan yabancılar için çalışma izni ve buna bağlı ikamet izni alınması yeni bir uygulama değildir. Kaçak çalışma ve kaçak yabancı uyruklu işçi çalıştırma, yasa dışı ikamet, insan ticareti, yasadışı göç ve göçmen kaçakçılığı ile her türlü yasadışı faaliyete konu olabilecek durumları engellemeye yönelik 01.02.2012 tarihindeki yeni uygulama kapsamında gündeme gelmiş ve büyük bir kitle tarafından duyulmuştur.
Ülkemizde hastabakıcı, ev hizmetleri gibi alanlarda yabancı işçi çalıştırmak isteyen kişilerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izni için başvurmaları kanuni bir gerekliliktir. Kanuni başvuruların kişisel olarak da yapılması, çalıştırılacak yabancı işçilerin bu doğrultuda sosyal güvenceye kavuşturmaları esastır.
Kanuni zorunluluğun yanında, yabancı işçi çalıştıran kişiye getireceği ek avantajlar şunlardır;
• Yabancı işçi yasadışı durumdan yasal duruma geçtiği için kendini güvende hisseder. İşçi ve işveren arasındaki ciddi ve güvene dayalı ilişki nedeniyle işçi yeni arayışlara girmez. Bu sayede aile alışkanlık kazandığı personelini kaybetmez. Yeni birini aramak, işe adapte olmasını beklemek gerekmez.
• Yabancı personel çalışma izni ile Türkiye’de 5 yıl çalıştığında bağımsız çalışma iznine hak kazanacağını bilerek işine daha sıkı ve ciddi sarılır.
• Yabancı personel sosyal güvence altında olacağından iş ortamında yaralanması, sakatlanması ya da ölümü durumunda işveren maddi ve manevi riske girmez. Yabancı personel ise malulen emekli olma hakkına sahiptir. Ayrıca emeklilik yaşı geldiğinde Türkiye’den emekli olabileceğini bilmek iş motivasyonunu artırır.
• Kaçak işçi çalıştığı evde ya da dışarda yakalandığında işverenin 5000.-USD kaçak yabancı işçi çalıştırma cezası ve yabancı işçinin yurtdışı çıkış masraflarını ödemesi gerekir ayrıca hakkında kanuni takibat başlatılır.
• Yabancı işçi sahip olduğu süreli çalışma izni ile, boş günlerinde özgürce zaman geçirebilir, sosyal ihtiyaçlarını karşılayan her insan gibi mutlu olur, bu da iş motivasyonuna yansır.
• Yabancı işçi hayatını ve geleceğini Türkiye Cumhuriyeti Devlet güvencesi altında hissederse disiplinli ve istikrarlı çalışacaktır.
• Yabancı işçinin kaçak çalıştığı dönemlerdeki gibi turistik vizesi bittiğinde yurtdışına gidiş geliş yapmak zorunda kalmaz. Bu her iki taraf için de zaman ve maddi tasarruf demektir.
• Yabancılar Türkiye’de çalışma izni almak için başvurduklarında sabıka kayıtları Emniyet ve MİT (Milli istihbarat Teşkilatı) tarafından incelenir. Bu sayede geçmişi karanlık ve güvenilmez kişiler tespit edilir. Evinde çocuklarını, anne babalarını emanet edecekleri kişinin güvenilir biri olduğunu bilmek herkes için önemlidir. Geçmiş yıllarda birçok aile kaçak çalıştırılan yabancı hizmetliler tarafından hırsızlık, darp ve tehdit gibi saldırılara uğramıştır. Yapılan incelemeler olayın adli makamlara yansımasından, ceza almaktan ve basın tarafından afişe edilmekten korkan ailelerin şikayetçi olmadığını göstermiştir.
• Yabancı işçi yasal çalışma ve ikamet izni sayesinde vergisiz araç alabilir ya da ülkesindeki aracını Türkiye’de kullanabilir.
• Yabancı personel imzalayıp onayladığı iş sözleşmesine aykırı hareket ettiğinde işinin sona ereceğini, mevcut çalışma ve ikamet izninin 15 gün içinde iptal edileceği bilerek özen ve ciddiyetle çalışır.
• Çalışma izninden dolayı ikamet izni alan yabancı işçi; eş, çocuk, anne-baba ve akrabaları için Türkiye’de kolayca ikamet izni alabilir, böylece vatan hasreti çekmez, huzur ve mutlulukla çalışır.